Prešovský samosprávny kraj má logo ako svoj neoficiálny symbol

15.08.2007 Prešov

Prešov 15. augusta (TASR) - Logo Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktoré symbolizuje prírodné a historické dedičstvo regiónu, prezentoval dnes predseda PSK Peter Chudík. Na jeho používanie sa nevzťahuje všeobecné ...
Na vytvorenie loga vypísal Úrad PSK verejnú súťaž, ktorej uzávierka bola 30. mája. Porota pod vedením akademického maliara grafika Petra Kocáka posúdila dovedna 85 návrhov od 39 účastníkov súťaže. Autorkou víťazného návrhu sa stala učiteľka z Bardejova Magdaléna Baranová. Na dnešnej prezentácii konštatovala, že ide o jej prvý takýto grafický návrh, kreslí však od mladosti. Zareagovala na súťažnú výzvu a poslala dovedna 12 návrhov. Podľa nej logo "predstavuje súlad kultúrneho dedičstva a prírodných krás PSK". V modrej a červenej farbe využila v náznaku dva hlavné symboly regiónu - drevený kostolík z kultúrneho dedičstva a Tatry za prírodné krásy.
Chudíka potešilo, že do súťaže prišlo až 37 návrhov od žiakov stredných škôl v pôsobnosti PSK. Logo od Romana Krišandu zo Združenej strednej školy umeleckej v Prešove, ktoré porota ohodnotila najvyššie, použijú pri niektorom z podujatí PSK. Na verejné použitie loga sa totiž nevzťahujú striktné podmienky z VZN ako napríklad na použitie erbu PSK. To bol aj jeden z dôvodov, prečo vôbec PSK takú súťaž zorganizoval.
Nápis vo víťaznom logu sa bude používať v dvoch jazykových verziách - jedna so slovami Prešovský samosprávny kraj, druhá v anglickej podobe Prešov Region, a to na odporúčanie kancelárie PSK v Bruseli.
Víťazke pripadla aj finančná odmena 20-tisíc Sk.
 

Vyberte región

mark